2.1 C
București
luni, 4 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriPolonia va introduce noi măsuri de control și monitorizare a cerealelor ucrainene

Polonia va introduce noi măsuri de control și monitorizare a cerealelor ucrainene

Noul ministru al Agriculturii din Polonia, Robert Telus, a promis miercuri că va introduce controale detaliate de calitate pentru cerealele din Ucraina care tranzitează Polonia şi, de asemenea, că se va asigura că aceste cereale sunt transportate eficient peste hotare, informează AP.

Aceste declaraţii vin după protestele fermierilor polonezi care susţin că riscă să intre în faliment din cauza afluxului de cereale ieftine din Ucraina.

Robert Telus l-a înlocuit pe precedentul ministru al Agriculturii din Polonia, Henryk Kowalczyk, care a demisionat săptămâna trecută ca urmare a protestelor fermierilor. Vineri, autorităţile din Polonia au anunţat că vor opri, temporar, importurile de cereale din Ucraina pe piaţa internă, dar vor permite în continuare tranzitul cerealelor ucrainene.

După invazia rusească, Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, în ideea de a le facilita transportul spre Africa şi Orientul Mijlociu. Însă aceste cereale au ajuns să inunde pieţele din Polonia, România şi alte ţări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit.

Fermierii polonezi au organizat miercuri noi proteste la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, însă poliţia i-a împiedicat să blocheze liniile de cale ferată. În fiecare zi, zeci de vagoane de tren, fiecare încărcat cu până la 70 de tone de cereale, intră în Polonia din Ucraina, ceea ce creşte îngrijorările fermierilor polonezi cu privire la viitorul lor şi soarta recoltelor lor din acest an.

Protestatarii susţin că tranzitul cerealelor ucrainene ar trebui să se deruleze în aceleaşi condiţii ca şi livrările de arme către Ucraina, pentru a evita ca aceste cereale să inunde piaţa poloneză.

În schimb, protestatarii susţin că o serie de companii care au legătură cu Guvernul, au permisiunea de a importa aceste cereale ieftine pe care să le revândă apoi fabricilor de pâine şi paste drept cereale poloneze de calitate ridicată.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Veverița în grădină – ce mănâncă, care este rolul ei

Veverița (Sciurus vulgaris) este un rozător mic, adaptat la...
‹ adv ›

Klaus Iohannis a subliniat importanţa extinderii cooperării cu SUA privind energia cu emisii reduse de dioxid de carbon

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa extinderii cooperării dintre România şi Statele Unite ale Americii în ceea ce priveşte...

Marile bănci de dezvoltare promit la COP 28 că îşi vor intensifica eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice

Zece din cele mai importante bănci globale de dezvoltare au promis la conferinţa COP 28 că îşi vor intensifica...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole