10.1 C
București
duminică, 3 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriPlăcinta dobrogeană devine al unsprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel...

Plăcinta dobrogeană devine al unsprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat joi, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/700 al Comisiei din 29 martie 2023 de înregistrare a unei denumiri în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate (IGP), „Plăcintă dobrogeană – IGP”.

Astfel, Plăcintă dobrogeană – IGP – se alătură celorlalte 10 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european, respectiv:

 • Magiun de prune de Topoloveni (Indicație Geografică Protejată);
 • Salam de Sibiu (Indicație Geografică Protejată);
 • Novac afumat din Țara Bârsei (Indicație Geografică Protejată);
 • Scrumbie afumată de Dunăre (Indicație Geografică Protejată);
 • Telemea de Sibiu (Indicație Geografică Protejată);
 • Cârnați de Pleșcoi (Indicație Geografică Protejată);
 • Cașcaval de Săveni (Indicație Geografică Protejată);
 • Salata cu icre de știucă de Tulcea (Indicație Geografică Protejată);
 • Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată);
 • Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată).

În prezent, România deține trei produse în etapa de verificare europeană, astfel: două pentru dobândirea Indicației Geografice Protejate, respectiv Pita de Pecica și Salinatele de Turda și unul pentru dobândirea Specialității Tradiționale Garantate, respectiv Sardeluța marinată.

Denumirea produsului „Plăcintă dobrogeană – IGP” a dobândit protecția pe sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată (IGP) în baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare.

Indicația geografică protejată (IGP) evidențiază legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice.

Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

„Plăcintă dobrogeană” este un produs de patiserie copt, precopt congelat sau crud congelat, preparat din foi de aluat, umplute cu brânză sărată (telemea) amestecată cu caș și ouă.

Aria geografică în care se poate obține produsul înregistrat „Plăcintă dobrogeană – IGP” cu respectarea legislației specifice pe sisteme de calitate europene este constituită din două zone administrative: județele Tulcea și Constanța.

Cererea de înregistrare în vederea dobândirii protecției IGP pentru denumirea Plăcintă dobrogeană a fost înaintată Comisiei Europene de către grupul aplicant Asocierea Plăcintă Dobrogeană”, format din operatorii economici-procesatori: PICCOLO ANGELO SRL -Tulcea și DOBROGEA GRUP SA – Constanța.

Grupul aplicant are un rol important, conferit de art. 45 din Regulamentul nr.1151/2012, conform căruia acesta trebuie să contribuie la garantarea calităţii, reputaţiei şi autenticităţii produsului „Plăcintă dobrogeană – IGP” pe piaţă, prin monitorizarea utilizării comerciale a denumirii şi informarea autorităţilor competente în vederea asigurării protecţiei juridice.

Totodată, grupul aplicant trebuie să desfăşoare activităţi specifice de promovare a produsului, în vederea informării consumatorilor.

 • Citește despre ->
 • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice niciodată în România

Porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice...
‹ adv ›

MADR lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală -intervenţia Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenţiei DR-36 -...

Schema de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală” – prelungită

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, a aprobat miercuri ordinul ce modifică şi completează anexa la Ordinul ministrului...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole