9.7 C
București
sâmbătă, 2 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriCioloş îi cere explicaţii ministrului Daea în legătură cu întârzierea subvenţiilor la...

Cioloş îi cere explicaţii ministrului Daea în legătură cu întârzierea subvenţiilor la agricultură ecologică şi a despăguburilor pentru secetă

Europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare durabilă, i-a cerut, luni, ministrului Petre Daea să ofere informaţii în legătură cu plata subvenţiilor pentru agricultură ecologică şi măsurile de agromediu, susţinând că acestea sunt blocate.

„Plăţile subvenţiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică şi măsurile de agromediu sunt încă blocate. Deşi plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut, oamenii nu îşi primesc banii la care au dreptul. Aceeaşi situaţie este şi în cazul ajutoarelor pentru cei care au fost afectaţi de seceta de anul trecut. Procesul a început greu şi a avut formule de calcul greşite, iar asta a însemnat timp pierdut şi agricultori lăsaţi aproape de un an fără banii care li se cuvin”, a scris Cioloş, pe Facebook.

El a menţionat că, după un an agricol „foarte greu”, în care fermierii au fost confruntaţi cu „o secetă fără precedent, cu uriaşe creşteri de preţuri” la îngrăşăminte, furaje, energie şi combustibil, Ministerul Agriculturii şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură oferă „încă o dovadă a nepăsării” faţă de cei pe care trebuie să îi sprijine.

„Sistemul informatic pentru efectuarea acestor plăţi nu este pregătit, modulele de plată nu sunt gata, personalul va fi sufocat de campania scurtă de primire a cererilor, ba, mai rău, nu a fost contractată nici măcar o firmă care să dezvolte aceste module în sistemul de plăţi, APIA nemaiavând suport IT de la începutul anului. Îl aştept pe domnul ministru Daea să iasă public şi să spună că nu am dreptate, cu argumente, sau să spună că e vremea să lase pe altcineva, mai eficient, la conducerea ministerului”, a transmis fostul premier.

Cioloş a subliniat că fiecare zi care trece fără ca subvenţiile să ajungă la fermieri face ca sectorul agricol românesc „să fie şi mai vulnerabil”. Potrivit acestuia, fiecare zi în care Petre Daea rămâne în fruntea Ministerului Agriculturii este „încă o zi în care fermierii români sunt împinşi spre faliment”.

Reprezentantul REPER atrage atenţia şi asupra despăgubirilor „ridicole” negociate pentru fermierii afectaţi de importurile de cereale din Ucraina. Dacian Cioloş îi cere premierului Nicolae Ciucă să ia măsuri.

„Domnului prim-ministru Ciucă îi spun doar că, dacă nu ia măsuri, acest dezastru va fi din vina Guvernului, nu doar a unui ministru. Într-o perioadă în care preţurile la alimente în România au crescut ameţitor, nu ne putem permite să nu folosim toate pârghiile pe care le avem la îndemână pentru a preveni producţii proaste, care vor duce preţurile alimentelor şi mai sus. Ştiu că domnului Daea îi place să spună că este tot timpul pe teren, că lucrează neîncetat zi şi noapte. Sper ca fermierii să vadă şi rezultate, nu numai spectacol, întârzieri şi lucruri făcute de mântuială”, a adăugat Cioloş. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice niciodată în România

Porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice...
‹ adv ›

Importurile de zahăr din Ucraina în UE au explodat în 2022-2023. România – printre principalii importatori

Importurile de zahăr ucrainean în Uniunea Europeană (UE) au crescut de zece ori în ultimul sezon, iar tendinţa de...

Sănătatea păsărilor crescute în sistem ecologic

Pentru o bună funcționare a oricărei ferme zootehnice în sistem ecologic, rolul cel mai important în productivitate și eficiență...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole