0.9 C
București
sâmbătă, 9 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriOrdinul privind intervenţiile aferente sectorului apicol se află în transparenţă decizională

Ordinul privind intervenţiile aferente sectorului apicol se află în transparenţă decizională

Ordinul privind intervenţiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic Politica Agricolă Comună (PAC) 2023 – 2027 a fost postat în transparenţă decizională, a anunţat, vineri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit ministerului de resort, sprijinul financiar acordat sectorului apicol prin intermediul intervenţiilor apicole pentru perioada 2023 – 2027 se asigură din bugetul alocat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi are o valoare de aproximativ 60,82 milioane de euro, respectiv 12,16 milioane de euro, alocare anuală, din care 50% contribuţia Uniunii Europene (UE) şi 50% din partea României.

Termenul-limită de depunere a cererii de plată şi a documentelor care o însoţesc este data de 4 august (inclusiv), a fiecărui an.

„Ca regulă generală, cheltuielile aferente intervenţiilor apicole cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027 se realizează de către solicitanţi în perioada 1 ianuarie – 4 august, inclusiv, a fiecărui an de cerere. Prin excepţie, pentru anul 2023, cheltuielile aferente intervenţiilor apicole cuprinse în Planul Strategic PAC 2023-2027 se realizează de către solicitanţi în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentului ordin şi 4 august 2023, inclusiv”, se arată în comunicatul citat.

MADR precizează că beneficiarii intervenţiilor apicole pot fi:

  • apicultori, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008;
  • asociaţii, federaţii, cooperative agricole, uniuni, constituite din apicultori conform legislaţiei în vigoare, denumite în continuare forme asociative apicole legal constituite.

Totodată, formele asociative apicole legal constituite care accesează aceste intervenţii trebuie să funcţioneze în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare la data depunerii cererii de plată.

În acelaşi timp, condiţiile de eligibilitate generale pentru intervenţiile accesate de către apicultori sunt:

  • deţinerea de competenţe în domeniul apiculturii;
  • deţinerea stupilor identificaţi de Agenţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ), conform Ordinului ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor;
  • deţinerea şi completarea carnetului de stupină cu toate activităţile desfăşurate în cadrul stupinei (mişcarea efectivului, efectuarea tratamentelor, deplasările în pastoral) la data efectuării acestora;
  • achiziţia de medicamente pentru tratarea varoozei şi/sau nosemozei necesare întregului efectiv de familii de albine, atât cel deţinut, cât şi cel achiziţionat, indiferent de intervenţia accesată.

„Beneficiarii intervenţiilor apicole solicită direct sprijinul financiar, prin intermediul persoanei împuternicite notarial sau prin reprezentantul legal şi depun cererea de plată la sediul centrelor judeţene ale APIA, respectiv al municipiului Bucureşti”, notează sursa citată.

Proiectul de Ordin poate fi consultat pe site-ul MADR, la secţiunea „Proiecte de acte normative”.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Crescătorii din sectorul suin şi avicol ar putea primi ajutoare de stat de peste 56 milioane de euro

Crescătorii din sectorul suin şi avicol ar putea primi...
‹ adv ›

Proiect pentru suplimentarea sumei alocate Programului de susținere a producției de usturoi, 3 mii euro/ha

Un proiect pentru suplimentarea sumei alocate Programului de susţinere a producţiei de usturoi a fost publicat luni în transparenţă...

Barbu: Porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice niciodată în România

Porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice niciodată în România, iar ideea acordării de tichete pentru achiziţia...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole