11 C
București
duminică, 3 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTrichoderma - ciuperca ce stimulează creșterea culturilor și combate bolile

Trichoderma – ciuperca ce stimulează creșterea culturilor și combate bolile

Trichoderma este un gen de ciuperci filamentoase care este capabil să se hrănească cu alte ciuperci și este un colonizator eficient în aproape toate mediile (inclusiv cele agricole, silvice, precum și cele dulci și marine).

Diferite specii de Trichoderma sunt utilizate pe scară largă în agricultură datorită mecanismului său de control biologic bine cunoscut, împotriva atacului de ciuperci, oomicete, bacterii, virusuri, insecte și nematozi.

Trichoderma este o ciupercă comună ce se află în sol și e folosită în agricultură de mai bine de 70 de ani.

Colonizarea rizosferei (stratul de sol în care se regăsesc rădăcinile plantei) de către Trichoderma induce răspunsuri de apărare locale și sistemice la plante.

În plus, colonizarea rizosferei și a țesuturilor radiculare de către Trichoderma ajută la protejarea plantelor de boli, concurând cu alte ciuperci dăunătoare pentru spațiu și nutrienți.

Trichoderma produce enzime de degradare a peretelui celular, enzime metaboliți secundari (de exemplu, proteaze, chitinaze) și compuși organici volatili care inhibă direct creșterea ciupercilor, oomicetelor și bacteriilor dăunătoare.

Recunoașterea prezenței Trichodermei de către rădăcinile plantei activează următoarele procese moleculare:

  • reprogramarea genelor plantelor implicate în apărare și dezvoltare;
  • activarea sistemelor antioxidante și a semnalizării fitohormonilor, crescând răspunsurile imune sistemice;
  • eliberarea de compuși volatili organici din plante care sunt capabili să atragă parazitoizi și prădători ai insectelor dăunătoare.

Inocularea solului cu Trichoderma poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și productivității culturilor, făcând-o un instrument important pentru agricultura durabilă.

Specialiștii menționează că introducerea în orice stadiu de creștere a plantelor le va aduce numai beneficii acestora.

Trichoderma se poate dezvolta la temperaturi de la 5 la 35°C, ceea ce înseamnă că este inutil să o folosești în sezonul rece (la începutul primăverii sau toamna târziu după recoltare).

Trichoderma poate fi utilizată în tratamentul semințelor înainte de semănat, a răsadurilor înainte de plantare sau a plantelor pe parcursul vegetației. Mai multe detalii despre utilizare puteți găsi pe ambalajul producătorilor de astfel de preparate.

Vă recomand să testați produse ce conțin Trichoderma pentru a vă convinge de eficiența acestora. În România sunt omologate produse ce conțin Trichoderma asperellum, tulpina T34 – eficientă la legume și plante anuale în prevenirea căderii plantelor, fuzariozei, putregaiului alb (produsele T34 BIOCONTROL, Xilon) și Trichoderma atroviride SC1 1X10^13 CFU/kg eficientă în prevenirea apoplexiei viței de vie și eutipozei (produsul Vintec).

Suplimentar, detalii despre modul de utilizare a Trichodermei găsiți pe acest link.

V-ar putea plăcea și articolul despre Mana de sol la roșii: 5 reguli pentru a proteja cultura.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Controlul infestării păsărilor cu paraziți în fermele eco

În fermele free-range, găinile ouătoare sunt supuse unui risc...
‹ adv ›

USDA anunță noi standarde pentru animalele și păsările crescute în sistem ecologic

Anunțată la 25 octombrie 2023, de către Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA), noua reglementare privind Standardele Organice...

Uleiul de Neem – insecticid organic. Cum îl utilizăm corect

Uleiul de Neem este obținut din extracte de copac de neem Azadirachta indica, în special fructe și seminte. Acesta...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole