0.3 C
București
joi, 7 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriTulcea: Grupurile pescăreşti (FLAG) au absorbit circa 65% din finanţarea europeană avută...

Tulcea: Grupurile pescăreşti (FLAG) au absorbit circa 65% din finanţarea europeană avută la dispoziţie

Cele peste 20 de grupuri pentru pescărie durabilă (Fisheries Local Action Group – FLAG n.red.) din România au absorbit 64,53% din suma totală de circa 50 de milioane de euro pe care au avut-o la dispoziţie în actualul exerciţiu financiar, a declarat, subsecretarul de stat Mihai Leonov, din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Astfel, din suma de 49.904.862 de euro, în perioada 2014-2021, cele 22 de FLAG-uri au semnat contracte de finanţare în valoare de 48.099.402,37 de euro, reprezentând 96,38% din buget, dar pentru realizarea proiectelor li s-a decontat suma de 32.203.577,25 de euro, respectiv 64,53%.

„Bineînţeles că Delta Dunării, Brăila şi Galaţi au absorbit cei mai mulţi bani. În continuare se va face o evaluare şi apoi vom şti dacă vor rămâne 22 de grupuri sau vor fi mai puţine. Nu ne dorim să le înmulţim. La Constanţa, de exemplu, sunt patru FLAG-uri şi nu au fost la fel de eficiente ca acela de pe Deltă. Mai bine să existe unul mare decât patru mici”, a menţionat reprezentantul MADR.

Pentru exerciţiul financiar 2021-2027, grupurile pescăreşti din România vor primi circa 54 de milioane de euro, sumă pentru care nu s-au primit încă observaţii din partea Comisiei Europene, viitorul program operaţional urmând să finanţeze şi acţiuni de salubrizare a apelor.

„Vrem să avem un program diversificat de mediu. Ca noutate, avem un program de colectare a deşeurilor din zona maritimă. De exemplu, când pescarii merg la mare scot tot felul de obiecte din plastic pe care le aduc la mal. Prin noul program, pescarii şi organizaţiile neguvernamentale vor fi plătiţi pentru aceste deşeuri”, a mai spus Leonov.

Potrivit sursei, viitoarea măsură dedicată colectării deşeurilor marine are un buget propus de 3.841.000 euro, dar problematica deşeurilor va putea fi abordată şi de strategiile de dezvoltare locală.

FLAG-urile sunt entităţi formate din actori publici şi privaţi care, în baza unor strategii zonale de dezvoltare, atrag finanţări pentru creşterea nivelului de trai din ariile deservite. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Eurostat: Flotele UE au prins anul trecut 3,4 milioane de tone de peşte

Cantitatea totală de peşte capturat în Uniunea Europeană s-a...
‹ adv ›

Patronatul Peştelui din România: Aproape 70% dintre fermele piscicole ar putea falimenta până anul viitor

Patronatul Peştelui din România (PPR) estimează că 70% dintre fermele piscicole ar putea falimenta anul viitor, cel mai târziu,...

Fermierii din acvacultură vor protesta pe 12 iulie în faţa Ministerului Agriculturii

Fermierii din acvacultură vor organiza un protest miercuri, 12 iulie, în intervalul orar 11:00 - 15:00, în faţa Ministerului...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole