7.8 C
București
vineri, 1 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTop rase de iepuri pentru carne – imagini și descriere

Top rase de iepuri pentru carne – imagini și descriere

Creșterea iepurilor devine tot mai populară atât la nivel industrial, cât și în gospodăriile de familie. Aceste animale au o creștere rapidă și cerințe reduse la capitolul întreținerii. Așadar, cu eforturi relativ reduse, timp de 3-4 luni, se obțin animale gata de sacrificare, care asigură un venit stabil.

Carnea de iepure este bine cunoscută de gurmanzi pentru proprietățile sale benefice și pentru gustul delicat.

Cei care optează pentru acest domeniu al zootehniei, vor avea de câștigat cu siguranță. Mulți însă, la început de drum, își pun întrebarea care rasă este mai bună. Nu există un răspuns definit la această întrebare, deoarece prioritățile și scopurile diferă de la un crescător la altul.

Noi vă vom prezenta o listă cu cele mai populare rase din regiunea noastră, cu descrierea fiecăreia, pentru a vă ajuta să alegeți ce vi se potrivește mai bine.

Citiți în acest articol:

 • Iepurele Uriaș Belgian sau Flander;
 • Rasa Uriașul Alb German;
 • Iepurii Chinchilla;
 • Rasa de iepuri Berbec;
 • Iepurele Albastru Vienez;
 • Rasa Californiană;
 • Rasa de iepuri Neozeelandez Alb.

Iepurele Uriaș Belgian sau Flander

Rasa Flander a căpătat popularitate în întreaga lume. Iepurii au un caracter calm, complet lipsit de agresivitate. Foarte des, aceste animale sunt întreținute și ca animale de companie și formează o relație extraordinară cu stăpânii săi.

Este unul dintre cei mai mari iepuri, unii indivizi atingând greutatea de până la 12 kg. Deseori, Uriașul Belgian este utilizat în încrucișări cu rase mai puțin performante pentru sporirea greutății corporale a iepurașilor.

Deși par foarte mari și neîndemânatici, Flanderii sunt destul de ageri. Blana este de calitate înaltă, lucioasă, lungă – 3,5 cm.

Maturitatea sexuală este relativ târzie – la 8-9 luni. Prolificitatea rasei este medie – 6-7 iepurași la o fătare. Aceștia se nasc cu greutatea corporală de 50-60 gr. Greutatea medie a unui animal adult – 7-8 kg – este atinsă la vârsta de 6-8 luni.

Creșterea rasei Uriaș Belgian este o activitate destul de profitabilă. Există însă și careva particularități, care trebuie luate în calcul.

 • Perioada de creștere a unui individ până la greutatea optimă de sacrificare este mai lungă, comparativ cu rasele mai mici;
 • Uriașul Belgian necesită cuști cu suprafață mai mare, decât alte rase și neapărat protejate de curenții de aer;
 • Deși, iepurii Flander sunt adaptați la condiții de climă mai dure, ei sunt predispuși la bolile respiratorii;
 • Flanderul Belgian este foarte pretențios la nutriție. El necesită rații speciale, bine echilibrate, cu furaje de înaltă calitate. Alimentația proastă poate duce chiar și la moartea animalului.

Rasa Uriașul Alb German

Format în Germania prin încrucișarea indivizilor de diferite rase locale, dar exclusiv de culoare albă. Până în prezent, se respectă acest criteriu și se admit la încrucișare doar animalele cu blana imaculată. Alte nuanțe sunt considerate defect de reproducere.

Rasa se caracterizează prin adaptabilitate bună la condițiile de mediu, carne cu calități organoleptice superioare, calitate înaltă a pielicelelor și a blănii.

Masa corporală medie este de 5,5-6 kg, lungimea corporală – 60 cm. Maturitatea sexuală este atinsă la vârsta de 10-11 luni. Iepuroaicele aduc pe lume 6-8 pui la o fătare. Ele sunt mame foarte bune, cu o capacitate înaltă de lactație și niciodată nu-și mănâncă puii.

Vedeți care pot fi cauzele canibalismului la iepuri și cum îl prevenim.   

Iepurii Albi Uriași ating greutatea optimă de sacrificare relativ târziu – la 7-8 luni. La fel ca precedenții au nevoie de mai mult spațiu și hrană, comparativ cu rasele mai mici.

Iepurii Chinchilla

Animalele au o colorație neomogenă a părului: culoarea de bază este argintie, cenușie și albăstruie, pe ceafă este prezentă o dungă cenușie deschisă.

Chinchilla este o rasă cu corp mediu, foarte rezistentă și cu o adaptabilitate sporită față de condițiile de mediu. Tineretul se dezvoltă intensiv, atingând greutatea optimă pentru sacrificare – 3,5 kg – la vârstă destul de timpurie – 4 luni.

Greutatea medie a iepurilor adulți este de 5 kg. Rasa este apreciată pentru randamentul bun la sacrificare și pentru calitatea înaltă a cărnii.

Prolificitatea medie este de 8 iepurași la o fătare. Iepuroaicele sunt mame bune, cu capacitate înaltă de alăptare.

Vedeți aici schema vaccinării la iepurași pe vârste și boli.

Rasa de iepuri Berbec

Există câteva varietăți ale rasei: Berbec German, Berbec Englez, Berbec Francez, Berbec Olandez. Se caracterizează prin corp scurt, foarte dezvoltat. Carnea obținută este de calitate superioară.

Urechile sunt foarte lungi și atârnă, iar capul amintește pe cel de berbec, de unde și provine denumirea.

Greutatea corporală variază între 3,5 și 5,5 kg în funcție de subtipul rasei. Maturitatea sexuală este atinsă la vârsta de 8-10 luni. Prolificitatea este medie – 6-7 pui la o fătare.

Iepurele Albastru Vienez

Este una din cele mai vechi rase de iepuri de casă, crescut pentru carne și blană. Își are originea în Austria, unde a fost creat prin încrucișarea raselor locale de culoare albastră cu rasa Uriaș Belgian. Selecția a avut drept scop îmbunătățirea calității blănii, mărirea dimensiunilor corporale și a adaptabilității.

Greutatea corporală medie a animalelor adulte este de 4,5-5 kg, lungimea corporală – 57 cm. Maturitatea sexuală apare la vârsta de 7-9 luni. Prolificitatea este de 7-8 pui la o fătare. Femelele au o capacitate foarte bună de lactație.

Aflați și cât trăiește un iepure în funcție de rasă.

Rasa Californiană

Iepurii Californieni au o serie de avantaje, pentru care sunt apreciați de fermierii din întreaga lume. Ei au o viteză foarte mare de creștere. Greutatea optimă pentru sacrificare este atinsă deja la vârsta de 3-4 luni.

Maturitatea sexuală apare la vârsta de 4-5 luni. Prolificitatea este de 8-10 iepurași, iar o singură femelă poate avea și 5-6 fătări pe an. Randamentul la sacrificare atinge 60%, dintre care 80-85% o constituie carnea curată.

Animalele sunt foarte rezistente și nepretențioase la condițiile de creștere și întreținere. Consumul de furaje este redus, iar datorită faptului, că sunt sacrificați la o vârstă fragedă, sinecostul producției este mai mic.

Citiți aici mai detaliat despre iepurele Californian.

Rasa de iepuri Neozeelandez Alb

Iepurii Neozeelandezi au un temperament domol și binevoitor. Se adaptează bine la întreținerea în cuști cu podea din plasă, au o precocitate bună și un randament sporit de carne la sacrificare, iar carnea este dietică și delicioasă.

Greutatea medie a animalului adult este de 4-5 kg. Viteza de creștere este foarte bună. La vârsta de 90 de zile, tineretul atinge masa corporală de 2-2,4 kg. Aceasta este vârsta optimă de sacrificare, dat fiind faptul, că ulterior scade indicele sporului mediu zilnic.

Maturitatea sexuală apare la 3,5 luni. Femelele au prolificitatea de 8-12 pui și o producție bună de lapte. Pe an se pot obține până la 5 fătări de la o singură iepuroaică.

Rasa este bine adaptată la condițiile de mediu, puțin pretențioasă la creștere și întreținere și rezistentă la diverse boli.

Citiți și cum îngrijim iepurii pentru a obține iepurași sănătoși.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Boli de piele la vaci – cum le recunoaștem și le prevenim

Pielea reprezintă unul dintre cele mai mari organe, atât...
‹ adv ›

Rasa de bovine Blonde d’Aquitaine – avantaje de apreciat

Rasa Blonde d'Aquitaine provine din sud-vestul Franței. Și anume acolo, la sfârșitul secolului al XIX-lea, au apărut trei rase...

Paraziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament

Invaziile parazitare la găini prezintă o problemă importantă pentru fermieri. Păsările suferă deoarece paraziții se înmulțesc rapid, afectând atât...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole