10.1 C
București
duminică, 3 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriPrima navă încărcată cu grâu ucrainean a plecat din portul Cernomorsk

Prima navă încărcată cu grâu ucrainean a plecat din portul Cernomorsk

Alte două nave au plecat vineri din porturile ucrainene de la Marea Neagră, inclusiv una încărcată cu primele cantităţi de grâu ce vor fi exportate de Ucraina pe mare de la semnarea acordului internaţional intermediat de ONU, a anunţat Ministerul Apărării din Turcia, informează Reuters.

În total, 14 nave au plecat din Ucraina în ultimele două săptâmâni, graţie unui acord semnat în data de 22 iulie la Istanbul, cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina.

Nava Sormovsky, sub pavilion Belize, a plecat vineri din portul Cernomorsk, transportând 3.050 tone de grâu, cu destinaţia provincia Tekirdag, nord-vestul Turciei, a precizat Ministerul Apărării din Turcia.

Aceasta este prima livrare de grâu care a plecat pe mare din Ucraina, după invazia rusească din 24 februarie. Înainte de război, Ucraina şi Rusia erau responsabile pentru o treime din exporturile mondiale de grâu.

În prezent, Ucraina are aproximativ 20 de milioane de tone de cereale rămase din recolta de anul trecut, în timp ce recolta din acest an este aşteptată să se ridice tot la aproximativ 20 de milioane de tone.

Tot vineri a plecat şi nava Star Laura, sub pavilionul Insulelor Marshall, din portul ucrainean Pivdennyi, încărcată cu 60.000 de tone de porumb cu destinaţia Iran, a adăugat Ministerul Apărării din Turcia.

Până acum majoritatea cargourilor care au plecat din porturile ucrainene au avut la bord cereale care sunt destinate să fie folosite ca nutreţ pentru animale sau pentru producţia de biocombustibili.

Acordul semnat la Istanbul în data de 22 iulie va fi valabil timp de 120 de zile, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte. Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC), inaugurat la Istanbul.

Înainte de război, majoritatea exporturilor ucrainene tranzitau prin Marea Neagră. După invazia rusească, exporturile de cereale ale Ucrainei au fost reorientate spre transportul rutier şi fluvial cu direcţia Europa de Est. Însă traderii subliniază că este nevoie de transporturile maritime pentru a creşte, în mod semnificativ, volumul livrărilor. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 38% în ultimele cinci luni

Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului...
‹ adv ›

Cerealele ucrainene au generat o activitate record în portul Constanţa

Portul Constanţa a expediat 29,4 milioane de tone de cereale în primele zece luni ale acestui an, în condiţiile...

Producătorii de zahăr din Ucraina se aşteaptă la creşterea producţiei şi a exporturilor în 2024

Industria zahărului din Ucraina, unul dintre cele câteva sectoare agricole profitabile din ţara vecină, ar putea să continue să...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole