2 C
București
vineri, 1 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDrumul mătăsii din Stoeneştii Vâlcii - UNESCO va examina înscrierea „Iei” în...

Drumul mătăsii din Stoeneştii Vâlcii – UNESCO va examina înscrierea „Iei” în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Omenirii

Singurul loc din Romania unde este obținută mătase naturală la o fermă de viermi de mătase şi unde se ţese la război, ca acum 100 de ani, se află în Vâlcea.

Povestea Borangic Niculescu începe în anul 1979, în comuna Stoeneşti. Cristina Niculescu realizează cât de importante sunt tradițiile, după ce participă cu mama sa la o emisiune TV, astfel încât să-și dorească să ofere un nou suflu artei țesutului.

Astfel a apărut în mintea tinerei Borangic Niculescu – acum o afacere de familie de succes în care fiecare membru al familiei are sarcini clar definite, de la munca în atelier la îngrijitul viermilor, până la administrarea magazinului propriu. 

Borangicul este un fir natural de mătase, țesut de larvele fluturelui Bombyx mori hrănite generos cu frunze de dud, de aici și denumirea reprezentativă a afacerii.

Viermii de mătase sunt aduşi la stadiul de ouă şi crescuţi cu mare atenţie vreme de 40 de zile până când apare gogoaşa (oul alb) pe care viermele o țese în jurul lui.

Acesta este momentul în care fiecare cocon este adunat şi deşirat pentru a dobândi vestitul fir de borangic.

Urmează torsul şi ţesutul la războaiele din lemn şi abia apoi avem şansa de a vedea capodopera portului tradiţional vâlcean.

Potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea, după o muncă de peste 20 de ani a familiei Niculescu, care au reușit să salveze tradiția borangicului și să valorifice mătasea naturală românească, UNESCO a comunicat autorităților române acceptarea dosarului multinațional „Arta cămășii tradiționale cu broderie pe umăr (altiță) sau „IA”.

Urmează, în perioada următoare procesul de evaluare, după care se va decide înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Omenirii.

IA românească s-a făcut remarcată şi pe podiumurile de defilare ale marilor case de modă: Yves Saint Laurent, Oscar dela Renta, Jean Paul Gaultier, Emilio Pucci,Tom Ford, Dolce& Gabbana, Isabel Marant.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

COP28: Germania şi EAU promit câte 100 de milioane de dolari pentru un fond climatic

Germania şi Emiratele Arabe Unite s-au angajat să contribuie...
‹ adv ›

Combaterea viermelui mărului fără a dobândi rezistență la insecticide

Viermele mărului - Cydia pomonella L. (Lepidoptera: Tortricidae) este unul dintre cei mai importanți dăunători ai culturii mărului, dar...

Soiuri de prun pentru o perioadă lungă de recoltare

Prunele proaspete devin tot mai cunoscute pe piața europeană prin calitatea și volumul în creștere în fiecare sezon. Unul dintre...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole