3.4 C
București
luni, 4 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriUE facilitează creşterea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova

UE facilitează creşterea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova

Cantităţi mai mari de prune, struguri şi alte produse agricole din Republica Moldova ar trebui să ajungă în curând pe pieţele europene fără tarife.

Comisia Europeană a propus joi un regulament care permite îmbunătăţirea temporară a accesului pe piaţă pentru celelalte şapte produse din Republica Moldova care fac încă obiectul unor contingente tarifare la intrarea în UE, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Acesta este un gest de solidaritate a UE menit să ajute Republica Moldova să facă faţă pierderii principalelor sale pieţe şi centre de tranzit pentru aceste produse agricole esenţiale ca urmare a războiului de agresiune nejustificată purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Practic, toate produsele din Republica Moldova pot intra deja în UE fără tarife vamale în cadrul zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare UE-Republica Moldova (DCFTA).

Măsurile propuse acoperă celelalte şapte produse pentru care exporturile din Republica Moldova către UE nu sunt încă complet liberalizate: prune, struguri de masă, mere, tomate, usturoi, cireşe şi suc de struguri.

Regulamentul măreşte de peste două ori- pentru o perioadă de un an – cantităţile din aceste produse care pot fi importate fără taxe vamale din Moldova în UE. Volumele potenţial scutite de taxe vamale vor fi acum în valoare de aproximativ 55 de milioane de euro, inclusiv aproximativ 10 milioane de euro pentru prune şi 27 de milioane de euro pentru struguri de masă.

Această liberalizare suplimentară a importurilor în UE îi va ajuta pe producătorii şi exportatorii din Republica Moldova să depăşească pierderile de pe piaţă pe care le-au suferit ca urmare a războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Alături de accesul sporit la transportul rutier în UE (în prezent în curs de negociere între Republica Moldova şi UE), liberalizarea ar trebui să faciliteze în mod considerabil exportul de produse din Republica Moldova către şi prin UE.

În plus, suntem deschişi să discutăm despre continuarea liberalizării reciproce, ceea ce ar face ca UE şi Republica Moldova să avanseze cu încă un pas în direcţia liberalizării totale a comerţului.

Republica Moldova beneficiază începând din 2014 de un acord de asociere cu UE, inclusiv de acordul privind zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA). Acest sistem comercial preferenţial a permis Republicii Moldova să profite de eliminarea tarifelor la exporturile către UE ale tuturor mărfurilor, cu excepţia a şapte produse agricole.

Republica Moldova se bucură, de asemenea, de un acces sporit la piaţa serviciilor din UE şi de condiţii de investiţii mai bune. La rândul său, Republica Moldova s-a angajat să îşi apropie legislaţia de acquis-ul UE într-o gamă largă de domenii.

Măsurile temporare şi excepţionale propuse joi de Comisia Europeană vor sprijini şi vor stimula în continuare fluxurile comerciale existente din Moldova către UE şi vor sprijini economia Republicii Moldova.

Acest lucru este în conformitate cu principalele obiective ale Acordului de asociere, care sunt de a stabili condiţiile pentru consolidarea relaţiilor economice şi comerciale, conducând la integrarea treptată a Moldovei pe piaţa internă a UE, precum şi de a contribui la consolidarea democraţiei şi a stabilităţii politice, economice şi instituţionale în Moldova.

De asemenea, UE sprijină Republica Moldova cu asistenţă financiară semnificativă pentru a ajuta această ţară să facă faţă situaţiei create de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

„Agresiunea neprovocată şi nejustificată a Rusiei afectează în mod grav nu numai economia Ucrainei, ci şi pe cea a vecinilor săi şi a vecinilor noştri, în acest caz Republica Moldova. Decizia de joi, care a mărit de peste două ori cantităţile a şapte contingente pentru principalele exporturi agricole din Republica Moldova, este un semn tangibil al solidarităţii UE”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La rândul său, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat:

„Sper că această măsură fără precedent îi va ajuta pe producătorii din Republica Moldova să atenueze unele dintre presiunile pieţei pe termen scurt. Pe termen lung, îi încurajăm pe omologii noştri din Republica Moldova să investească în capacităţi de prelucrare şi în producţia cu o valoare adăugată mai mare. Creşterea în continuare a calităţii produselor lor va contribui la consolidarea poziţiei producătorilor din Republica Moldova pe piaţa UE. Suntem pregătiţi să oferim asistenţă tehnică în acest sens.”

  • Citește despre ->
  • UE
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

UE a decis că produsele pescăreşti din Rusia şi Belarus nu vor beneficia de scutirea de taxe vamale până în 2026

Consiliul European a adoptat, în unanimitate, un regulament privind...
‹ adv ›

Plan UE – 584 miliarde de euro pentru modernizarea reţelelor electrice

Comisia Europeană va dezvălui un plan în valoare de 584 miliarde de euro pentru modernizarea reţelelor electrice de pe...

UE finanţează 171 de noi proiecte LIFE în domeniul mediului şi al climei, cu peste 396 de milioane euro

Comisia Europeană a aprobat, marţi, 171 de noi proiecte în întreaga Europă în cadrul programului LIFE pentru mediu şi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole