-0.1 C
București
joi, 7 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce crapă roșiile. Vezi 4 motive și cum le evităm

De ce crapă roșiile. Vezi 4 motive și cum le evităm

Roșiile sunt o culturăd destul de capricioase. Uneori pot cădea florile (vezi cauzele în acest articol), alteori frunzele se ondulează sau apar pete sau și mai rău, devin negre, iar pe fructe sunt vizibile pete maro, sau crapă fructele. Aflați astăzi câteva motive de ce crapă roșiile!

Citiți aici despre Bolile la roșii – cum le deosebim și prevenim.

De ce crapă fructele de roșii

<em>FOTO tomatobiblecom<em>

De ce se întâmplă ca roșiile să crape când sunt coapte? Pot exista mai multe motive. Luați în considerare cele mai comune. Modul în care ar putea crăpa poate fi de două feluri. Cu crăpături transversale (concentrice) și longitudinale. Cele circulare sunt superficiale de regulă, dar al doilea tip de crăpare e mai profund, permite ca roșia să fie atacată de dăunători, fungi sau bacterii.

Motivul 1. Udarea greșită sau stresul hidric

Udarea necorespunzătoare mai des decât norma poate deveni motivul din care roșiile crapă pe plante. Când pământul este prea uscat și îl udați, roșiile încep să absoarbă rapid această umiditate.

În acest moment, coaja, epiderma, pur și simplu nu se poate întinde la fel de repede și, prin urmare, crapă, de la excesul de lichid. Acest lucru este valabil mai ales pentru plantele din sere, unde, din cauza temperaturilor ridicate, solul se usucă foarte repede după udare.

Udările trebuie realizate regulat.

În câmp deschis, în perioada de creștere a roșiilor, acestea sunt udate de 1-2 ori pe săptămână cu o rată de 5-12 litri pe metru pătrat sau 3-5 litri per plantă (în funcție de condițiile meteorologice și de umiditatea solului).

Dacă ați întârziat cu următoarea udare, iar solul este foarte uscat, cantitatea de apă trebuie redusă la 0,8-1 l per plantă. În caz contrar, fructele pot începe să cadă sau să crape, iar planta va deveni deosebit de vulnerabilă la putregai.

Pentru culturile irigate prin picurare puteți să vă orientați după următorul tabel:

Sursă Bunele practici în legumicultură în contextul schimbărilor climaterice UCIP IFAD

Motivul 2. Microclimat nepotrivit

Dacă cultivați roșii într-o seră, condițiile necorespunzătoare de creștere pot fi o cauză de ce crapă roșiile. Pentru dezvoltarea normală a roșiilor, temperatura zilnică a aerului ar trebui să fie de 22-25 ° C.

În câmp deschis puteți utiliza diferite plase de umbrire a culturii pentru a le proteja de temperaturile excesiv de înalte.

Dacă zilele sunt calde, atunci în interiorul serei temperatura poate crește și la peste 40 de grade Celsius. În astfel de condiții extreme, creșterea fructelor se oprește, iar coaja lor devine mai tare. Când roșia începe să crească din nou, coaja întărită crapă.

Deschideți toate ușile pentru a asigură o ventilare naturală a serei, solarului, în caz de posibilitate, instalați ventilatoare de recirculare a aerului și de fronton.

Puteți utiliza diferite materiale de acoperire a serei pentru a reduce temperatura aerului, cum ar fi plasa specială de umbrire care este mai ieftină decât ventilatoarele, reduce intensitatea luminii, într-un final reducându-se și temperatura.

V-ar putea plăcea și articolul despre Cum influențează culoarea plasei de umbrire recolta de tomate.

Totodată, puteți să stropiți plantele cu apă pentru a reduce din căldură, important însă este să nu utilizați apă rece.

Motivul 3. Fertilizarea incorectă

Roșiile au nevoie de hrană și umiditate suficiente. Dar hrănirea necorespunzătoare poate produce rău fructului în curs de dezvoltare – roșiile de pe plante vor începe să crape.

Cum să hrăniți corect roșiile? Roșiile în perioada de creștere au nevoie de fertilizare de două ori pe lună. Fertilizarea trebuie combinată cu udarea. În stadiul formării fructelor, roșiile au cea mai mare nevoie de potasiu. Fosforul și azotul în această perioadă pot fi deja excluse.

Monitorizați cu atenție concentrația preparatelor de azot, fosfor și potasiu aplicate. Dacă ați hrănit roșiile cu îngrășământ prea concentrat, fructele pot crăpa.

În seră, concentrația soluției îngrășămintelor ar trebui să fie chiar mai mică decât în ​​câmp deschis, deoarece din cauza umidității ridicate, nutrienții sunt absorbiți mai repede, iar planta pur și simplu nu reușește să-i asimileze.

Nu uitați de oligoelemente, care sunt necesare în special pentru roșii în perioada de coacere a fructelor. Deficiența lor poate fi indicată, de exemplu, de frunzele îngălbenite sau răsucite ale plantelor.

Apropo, un rol important în rezistența cojii roșiilor la crăpare îl are calciul, de aceea, ar fi bine să nu neglijați insuficiența acestuia și să aplicați îngrășăminte la necesitate.

Dacă preferați îngrășămintele naturale, v-ar putea fi interesant articolul despre Fertilizarea roșiilor pe vârste. Rețete de îngrășăminte ce pot fi produse acasă.

Motivul 4. Copilitul excesiv și înlăturarea frunzelor

Când s-a format deja un număr suficient de fructe pe plantele de roșii, mulți înlătură vârfurile plantelor și îndepărtează lăstarii laterali în exces. Astfel, se încearcă să se folosească toate forțele plantei pentru a coace fructele.

Citiți mai multe despre Copilitul lăstarilor la roșii. Când se realizează și care este rolul.

Dar aici e și un dezavantaj. După ce a pierdut o mare parte din masa verde, planta oferă fructelor toată umiditatea. În exces, pot apărea crăpături pe roșii.

Crăparea roșiilor nu are nimic comun cu procesele chimice, de aceea, le puteți consuma, tăind bucata crăpată înainte de a mânca roșia. Dar dacă crăpătura a apărut, iar roșia nu e îndeajuns coaptă, o rupeți și o puneți undeva să se coacă, apoi o puteți consuma.

Cel mai bine ar fi dacă am preveni crăparea roșiilor. Se recomandă un program bine stabilit de udare. În cazul culturii de grădină, se optează pentru udarea de 1-2 ori pe săptămână, sau pentru instalarea unui sistem de irigare presetat care să livreze plantelor și calciu.

Află aici Cum protejăm roșiile de boli – 7 reguli de prevenire.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

pH-ul solului: ce trebuie să știm pentru a avea o grădină de legume productivă

Dincolo de sistemele moderne de cultivare fără sol, în...
‹ adv ›

Cultivarea păstârnacului – sfaturi la semănat, îngrijire

Păstârnacul este o legumă care se cultivă pentru consumul de rădăcini, folosite drept condiment la prepararea mâncărurilor, deoarece sunt...

Sfaturi la păstrarea cepei în depozite și condiții de casă

Tehnologia de depozitare a cepei pentru o păstrare de durată implică mai multe etape de pregătire: mai întâi, ceapa...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole