2.1 C
București
luni, 4 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriLansarea unei iniţiative cetăţeneşti europene pentru încetarea subvenţionării creşterii animalelor

Lansarea unei iniţiative cetăţeneşti europene pentru încetarea subvenţionării creşterii animalelor

Comisia Europeană a decis, miercuri, să înregistreze o iniţiativă cetăţenească europeană intitulată „End The Slaughter Age” (Să ieşim din era sacrificării animalelor), informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Organizatorii iniţiativei invită Comisia să excludă creşterea animalelor din activităţile eligibile pentru subvenţii agricole şi să includă alternative etice şi ecologice, cum ar fi agricultura celulară şi proteinele vegetale.

Aceştia solicită, de asemenea, introducerea unor stimulente pentru producţia şi vânzarea de produse agricole pe bază de plante şi de produse provenite din agricultura celulară.

„Întrucât iniţiativa cetăţenească europeană (ICE) îndeplineşte condiţiile necesare, Comisia consideră că aceasta este admisibilă din punct de vedere juridic. Comisia nu a analizat în acest stadiu fondul propunerii”, a precizat executivul comunitar.

Decizia de înregistrare este de natură juridică şi nu aduce atingere concluziilor juridice şi politice finale ale Comisiei cu privire la această iniţiativă şi nici acţiunilor pe care intenţionează să le întreprindă, după caz, dacă iniţiativa obţine sprijinul necesar.

Conţinutul iniţiativei exprimă doar punctele de vedere ale grupului de organizatori şi nu se poate considera în niciun caz că acesta reflectă opiniile Comisiei.

După înregistrarea de astăzi, organizatorii au la dispoziţie şase luni pentru a începe colectarea semnăturilor.

Dacă, în termen de un an, iniţiativa cetăţenească europeană primeşte 1 milion de declaraţii de susţinere din cel puţin şapte state membre, Comisia va trebui să reacţioneze. Comisia ar putea decide fie să dea curs solicitării, fie să o respingă şi va trebui să îşi argumenteze decizia.

O precedentă iniţiativă cetăţenească europeană a strâns 1,4 milioane de semnături şi, în luna iunie 2021, a obligat Comisia Europeană să se angajeze să prezinte până în 2023 o propunere legislativă pentru interzicerea creşterii animalelor în cuşti pe teritoriul UE, un text care va fi ulterior negociat între eurodeputaţi şi statele membre.

Iniţiativa cetăţenească europeană a fost introdusă odată cu Tratatul de la Lisabona, ca instrument prin care cetăţenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru. Acest tip de iniţiativă a fost lansat în mod oficial în aprilie 2012.

De la începutul ICE, Comisia a primit 113 cereri de a lansa o iniţiativă cetăţenească europeană, dintre care 89 au fost admisibile şi, prin urmare, au îndeplinit condiţiile pentru a fi înregistrate. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Comisia Europeană critică Varşovia din cauza blocajului la frontiera ucraineano-poloneză

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a denunţat miercuri...
‹ adv ›

Comisia Europeană propune măsuri pentru accelerarea extinderii reţelelor electrice

Pentru a contribui la realizarea Pactului verde european, Comisia Europeană a propus marţi un Plan de Acţiune pentru a...

Comisia Europeană propune 166 de proiecte energetice transfrontaliere care contribuie la realizarea Pactului verde european

Comisia face marţi încă un pas în direcţia pregătirii sistemului energetic al UE pentru viitor, adoptând prima listă de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole