11 C
București
duminică, 3 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSpalierul la mur și zmeur. Materiale necesare la un hectar

Spalierul la mur și zmeur. Materiale necesare la un hectar

Plantele de zmeur (Rubus idaeus) și mur (Rubus fruticosus) indiferent de soi, au țesutul mecanic mai slab dezvoltat, iar sub greutatea fructelor tulpinile se pot rupe sau doborî la pământ, de aceea necesită obligatoriu instalarea unui sistem de suport.

În acest articol veți afla:

 • Când și de ce se instalează sistemul de susținere la mur și zmeur;
 • Cum determinăm distanța optimă între stâlpii sistemului de suport la mur sau zmeur;
 • Cele mai populare tipuri de sisteme de suport la mur și zmeur;
 • Lista materialelor necesare pentru sistemul de suport al murului sau zmeurului la un hectar.

Sistemul de suport se instalează în primul an, primăvara și este absolut necesar pentru a se dezvolta cât mai bine plantele și pentru a asigura o recoltă înaltă și calitativă.

Se utilizează stâlpi din diverse materiale: lemn, fier cornier, țeavă și nu în ultimul rând din prefabricate (beton armat), lungimea acestora poate fi de 2,20-2,40 m. În pământ aceștia se îngroapă la 50-60 de cm.

Sistem de suport la zmeurul remontant stâlpi și tije din plastic stâlpi din beton cu tije din lemn

Dacă se utilizeză stâlpi din lemn, se recomandă ca aceștia să fie din esențe tari (salcâm, stejar) și să aibă diametrul 10 cm -15 cm. Stâlpii trebuie decojiți și tratați contra putrezirii pe o lungime de 80 cm.

Stâlpii ce se instalează la capătul fiecărui rând poartă denumirea de fruntaș, sunt aranjați înclinat și consolidați cu ancore.

O alta poziție a instalării lor este vertical și atunci sunt sprijiniti cu contraforțe.

Citește și despre Tratamente la zmeur și mur. Măsuri de protecție

Cum determinăm distanța optimă între stâlpii sistemului de suport la mur sau zmeur

Cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont la determinarea distanței dintre stâlpii spalierului sunt:

 • sistemul de cultură și soiul ales;
 • vigoarea de creștere a plantelor.

Particularități ale sistemului de suport la mur

Stâlpii intermediari se instalează pe linia rândului, la distanța de cca 6-10 m între ei (în funcție de distanța la care au fost plantați arbuștii).

Soiurile de mur cu creștere târâtoare sau semi-erectă au o vigoare de creștere sporită, iar țesutul mecanic slab.

De aceea, la plantele de soiurile Natchez, Loch Tay, Loch Ness, Triple Crown, Chester pentru susținerea cât mai bună se recomandă instalarea spalierilor din 5 în 5 plante.

Astfel, dacă distanța de plantare pe rând a fost de 1,2 m, distanța dintre stâlpi va constitui 6 m, iar dacă plantele au fost sădite la 1,5 m, respectiv între stâlpi vom avea 7,5 m.

Soiurile de mur cu creștere erectă și vigoare moderată ca Apache, Arapaho formează tulpini drepte, care se autosusțin mai bine. Totuși sunt foarte sensibile în zona coletului, astfel se pot rupe ușor din cauza vântului sau a greutății fructelor.

De aceea susținerea plantelor este absolut necesară, doar că distanța dintre stâlpi în acest caz poate fi mai mare decât în cazul celor semi-erecte și să constituie 9-10 m.

Particularități ale sistemului de suport la zmeur

Atât zmeurul sezonier, cât și cel remontant, mai des se conduce sub formă de benzi cu sistem de suport cu sârme duble.

Acestea se formează de-a lungul rândurilor cu lățimea de 40-50 cm. Pe fiecare metru liniar al benzii se lasă 18-20 tulpini anuale distanțate la 20 cm.

În cazul instalării sistemului de susținere simplu, cu sârmele într-un plan nu se utilizează la maxim potențialul plantelor.

Deoarece pentru a avea spațiul necesar între tulpini de 15-20 cm, aceste se răresc drastic. La fiecare metru liniar al rândului se lasă 6-8 tulpini care vor purta fructe și tot atâția drajoni noi răsăriți care vor fructifica anul viitor.

Cele mai populare tipuri de sisteme de suport la mur și zmeur

Sistemul utilizat mai des în producţie şi care răspunde cel mai bine cerinţelor biologice ale zmeurului și murului constă în instalarea a 3 sârme în același plan, la înâlțimea de 0,6m, 1,1m şi 1,7m, fixate pe stâlpi (h=1,8m).

Astfel, plantele sunt mai bine iluminate și aerisite, iar lucrările de întreținere se realizează mult mai uşor și eficient.  

Un alt sistem, mai costisitor, dar care permite o aerisire mai bună și obținerea productivității maxime a plantei este spalierul cu sârme duble, dirijarea lăstarilor pe timpul verii devine mai ușoară, dirijându-se printre sârme. La acest tip de spalier distanța dintre sârme trebuie să fie de aproximativ 50-70 de cm.

Pentru instalarea sistemului de susținere trebuie respectată o anumita ordine a lucrărilor:

 1. pichetarea;
 2. săparea gropilor la distanța stabilită;
 3. instalarea stâlpilor în gropi;
 4. ancorarea „fruntașilor”;
 5. întinderea și fixarea sârmelor.

Lista materialelor necesare pentru un instalarea spalierului pe un hectar de mur sau zmeur

Pentru un calcul exact al materialelor necesare, trebuie să ținem cont de cele menționate mai sus, dar și de particularitățile terenului.

Astfel, pe un teren, unde lungimea rândurilor va fi mai mică de 100 m, vom avea mai multe rânduri la un hectar, respectiv mai multe ancore sau contraforțe.

Mai jos avem arătat necesarul de materiale pentru instalarea unui sistem de suport cu 3 sârme duble, distanțate cu plăci (tije) de lemn.

Calculul a fost făcut pentru un teren de 1 ha, cu dimensiunea de 100 x 100 m, pe care distanța dintre rânduri este de 3 m.

Citiți și despre Instalarea spalierului, tăierile la zmeur, întreținerea solului fertilizarea, fertigarea și polenizarea florilor de zmeur.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ce este zmeur-murul, ce avantaje are și cum îl îngrijim

Zmeur-murul (zmurul) după cum spune și denumirea, este un...
‹ adv ›

Tehnologia de producere a murelor – aspecte importante

Murul este un semiarbust de 3-6 m înălţime, cu partea subterană – perenă, iar partea aeriană de 2 ani. Sistemul...

Tăierile la zmeur și mur primăvara – sfaturi

Majoritatea producătorilor sunt obișnuiți să realizeze tăierile la zmeur și mur primăvara. Cu toate acestea, specialiștii recomandă realizarea tăierilor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole