1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriInfrastructura de irigaţii este pregătită pentru funcţionare în condiţii optime

Infrastructura de irigaţii este pregătită pentru funcţionare în condiţii optime

Infrastructura de îmbunătăţiri funciare este pregătită pentru funcţionare şi poate asigura un nivel optim al apei pentru irigaţii, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Suprafaţa potenţială irigabilă este de 1.289.381 ha, fiind deservită de infrastructura de îmbunătăţiri funciare funcţionabilă, din care 3.009 km de canale, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), la data de 22 martie 2022.

Până la această dată au fost încheiate 768 de contracte pentru o suprafaţă de 681.397 ha.

„Am luat toate măsurile pentru a asigura fermierilor accesul la apă pentru irigaţii mai devreme faţă de alţi ani, având în vedere că peste iarnă ne-am confruntat cu lipsa precipitaţiilor, aşadar nevoia de apă în sol este în continuare ridicată. Pentru a le oferi fermierilor predictibilitatea de care au nevoie, continuăm să achităm până la 50% din costurile cu energia electrică folosită pentru irigaţii. De asemenea, lucrările de modernizare a infrastructurii de irigaţii continuă, ne-am propus ca suprafaţa viabilă pentru irigat să crească la două milioane de hectare”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin ANIF, suportă din fonduri asigurate de la bugetul de stat unele costuri precum costul apei şi costul energiei electrice, în baza contractelor încheiate cu ANIF pentru asigurarea apei pentru irigaţii până la staţiile de punere sub presiune şi alte puncte de livrare.

De asemenea, MADR suportă costul apei pentru irigaţii, în baza contractelor încheiate cu alţi furnizori, precum şi costul energiei electrice necesare asigurării funcţionării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigaţii, în cotă de până la 50%.

„Având în vedere măsurile de sprijin aflate în derulare, MADR, prin structurile teritoriale, încurajează şi sprijină toţi fermierii să încheie contracte, având ca obiect livrarea apei pentru irigaţii, pentru a putea asigura astfel un nivel corespunzător de umiditate a solului, care să stimuleze creşterea productivităţii agricole. Pot beneficia de aceste măsuri fermierii – persoane fizice/persoane juridice, organizaţi în OUAI/FOUAI sau asociaţiile agricole”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit surse citate, contractele se transmit în format electronic, la adresele de e-mail comunicate pe site-urile Filialelor Teritoriale, precum şi la cea a unităţii centrale a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.

„În cazul fermierilor care nu au posibilitatea transmiterii unui e-mail/fax, aceştia se pot adresa filialelor teritoriale ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, în vederea programării pentru semnarea contractelor”, se mai spune în comunicat.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Crescătorii din sectorul suin şi avicol ar putea primi ajutoare de stat de peste 56 milioane de euro

Crescătorii din sectorul suin şi avicol ar putea primi...
‹ adv ›

Proiect pentru suplimentarea sumei alocate Programului de susținere a producției de usturoi, 3 mii euro/ha

Un proiect pentru suplimentarea sumei alocate Programului de susţinere a producţiei de usturoi a fost publicat luni în transparenţă...

Barbu: Porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice niciodată în România

Porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice niciodată în România, iar ideea acordării de tichete pentru achiziţia...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole