0.2 C
București
vineri, 8 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriAgrometeo: Vreme mai rece decât în mod obișnuit cu secetă pedologică moderată

Agrometeo: Vreme mai rece decât în mod obișnuit cu secetă pedologică moderată

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod obișnuit în aproape toată ţara, chiar geroasă noaptea şi dimineaţa.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -8…9°C, mai scăzută cu 1…9°C în raport cu mediile climatologice, la nivelul întregului teritoriu agricol.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între -3…13°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -12…4°C în cea mai mare parte a țării, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț la sol.

Sunt prognozate precipitaţii sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, vor fi condiţii de producere a ceţii, izolat asociată cu depunere de chiciură.

Rezerva de umiditate a solului

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Crișana, Banat și Oltenia, local în nord-vestul, vestul, sud-vestul și sudul Munteniei, sudul și estul Dobrogei, nordul, centrul, izolat sudul și sud-vestul Transilvaniei.

Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se vor înregistra în Moldova, cea mai mare parte a Munteniei, local în centrul, estul și sudul Transilvaniei, nordul și centrul Dobrogei, estul și centrul Olteniei, izolat vestul Crișanei și nord-vestul Banatului.

Starea de vegetație a culturilor agricole

Culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor menţine starea de repaus vegetativ, pe aproape întreg teritoriul agricol.

De asemenea, datorită scăderii temperaturilor minime din aer sub limitele biologice critice (Tmin≤-15…-10°C) de rezistenţă ale plantelor, la culturile de toamnă semănate tardiv, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial (sub 10 cm) se vor putea înregistra vătămări ale aparatului foliar (îngălbeniri, brunificări, degerături).

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), semănate în perioada optimă se vor afla predominant în fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (40-100%), iar culturile întârziate fenologic îşi vor continua răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%).

Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă va parcurge faza de dezvoltare a aparatului foliar (5-11 frunze), în toate regiunile agricole.

La pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va semnala în continuare stadiul de repaus vegetativ, în toate plantațiile.

În condițiile agrometeorologice menționate, lucrările agricole specifice (fertilizări, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) se vor desfășura cu dificultate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Cod galben de lapoviţă şi polei în zone din patru judeţe, în următoarele ore

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o...
‹ adv ›

AgroMeteo: Ninsori și polei în aproape toată țara, începând de miercuri după-amiaza

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo de precipitaţii pentru toată ţara, care va intra în vigoare...

AgroMeteo: Regim termic cu alternanţe de temperatură de la o zi la alta, în perioada 4-17 decembrie

Regimul termic va alterna în decursul următoarelor două săptămâni (4 - 17 decembrie), la început cu temperaturi apropiate de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole