11 C
București
duminică, 3 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleRasa de iepuri Hycole Francez. Creștere și întreținere

Rasa de iepuri Hycole Francez. Creștere și întreținere

Rasele de iepuri de carne sunt crescute de mulți fermieri atât în gospodăriile de casă, cât și în ferme industriale de producție. Pentru această ramură a zootehniei contează mult așa caracteristică, ca creșterea rapidă în greutate. Rasa de iepuri Hycole Francez corespunde acestei descrieri în plină măsură.

Rasa Hycole este rezultatul muncii selecționerilor francezi, cu o durată de 25 de ani. A fost obținută prin încrucișarea altor două rase renumite: California și Australia, cu scopul atingerii indicilor maximi de producție în condiții industriale. În tot acest răstimp, rasa a obținut o popularitate vastă datorită caracteristicilor sale.

Iepurii Hycole sunt considerați o rasă industrială, care dau rezultatele maxime în condiții intensive de creștere, cu alimentație corespunzătoare. Și totuși numeroși crescători din întreaga lume optează pentru ei, atunci când aleg o rasă de iepuri pentru gospodăriile de familie.  

Vedeți în continuare ce reprezintă rasa Hycole Francez și cum avem grijă de ea. Și mai exact:

 • Descrierea rasei de iepuri Hycole Francez;
 • Producția de carne a iepurilor Hycole;
 • Reproducerea iepurilor Hycole;
 • Întreținerea rasei de iepuri Hycole Francez;
 • Nutriția iepurilor Hycole Francez;
 • Avantajele rasei de iepuri Hycole;
 • Dezavantajele rasei Hycole Francez.

Descrierea rasei de iepuri Hycole Francez

Iepurii Hycole nu au un standard de culoare, mai frecvent fiind întâlnite animale cu blană deschisă la culoare. Se întâlnesc și iepuri albi, gri, crem și „color point” (corpul alb, botul și urechile colorate închis).

În standardele rasei sunt menționate următoarele caracteristici:

 • Cap mic, ușor, cu botul alungit și urechi relativ scurte – 10-11 cm;
 • Ochii de culoare roșie;
 • Gâtul scurt, corpul cu o lungime de 50-54 cm;
 • Spatele drept și lat, abdomenul lăsat în jos, crupa masivă;
 • Membrele anterioare relativ scurte, îndepărtate unul de altul;
 • Membrele posterioare sunt puternice, cu o poziționare corectă la inspecția din spate;
 • Coada este dreaptă, vârful ei e întunecat la culoare.

Vedeți și durata de viață a iepurilor pe rase.

Producția de carne a iepurilor Hycole

Rasa Hycole Francez aparține tipului morfoproductiv de carne, se crește prioritar în sisteme industriale, hrana de bază fiind combifurajele. Rația corectă și echilibrată asigură un spor mediu zilnic de 45-60 gr.

Greutatea corporală suficientă pentru sacrificare se consideră 3,5 kg. La întreținerea și alimentația corespunzătoare, această masă corporală este atinsă deja la 3-4 luni, indice destul de impunător printre rasele de carne.

Foto hycolecom

Carnea de iepure Hycole Francez are un conținut scăzut de grăsime. Ea este înalt apreciată de consumatori datorită calităților sale gustative, aspectului atrăgător cu o culoare mai deschisă, absenței mirosurilor. Foarte des această carne este utilizată în alimentația copiilor și persoanelor, care necesită o dietă specială.

Raportul de carne față de greutatea vie, obținut de la un animal sacrificat, este de 57-60%.

Reproducerea iepurilor Hycole

Rasa diferă de multe altele, deoarece este o rasă hibrid și nu se recomandă reproducerea naturală a acestora. Pentru a păstra caracterele curate ale rasei și pentru ca progenitura să se considere rasă pură, femelele se însămânțează artificial. Este o procedură mai costisitoare și se practică în fermele industriale.

Crescătorii mici, din gospodăriile de familie, care optează pentru reproducerea naturală, vor obține progenitură, dar caracterele rasei se pierd treptat de la prima până la a treia generație.

Din acest motiv, întreținerea lor în număr mic nu se consideră justificată economic.

Femelele au o prolificitate înaltă. La o fătare ele aduc pe lume în medie 10-12 iepurași, uneori și 15. Iepuroaicele se recuperează rapid și foarte curând sunt gata pentru următoarea însămânțare.

Datorită acestei particularități, de la ele se pot obține 7-8 fătări pe an. Însă o exploatare atât de intensă epuizează resursele organismului foarte curând și femelele sunt scoase din reproducere deja după primul an. Pentru menținerea indicelui productivității, efectivul de femele reproducătoare se înnoiește anual cu 10-20%.

Iepuroaicele Hycole sunt mame bune, cu o bună capacitate de alăptare. Ele au 10 mameloane, care sunt suficiente pentru alăptarea tuturor iepurașilor. Este însă foarte important să se asigure o rație bogată și echilibrată pe perioada gestației și lactației.

Citiți mai multe recomandări generale la reproducerea iepurilor.

Întreținerea rasei de iepuri Hycole Francez

Condițiile de întreținere au efect direct asupra productivității animalelor. Există parametri standarzi pentru orice specie și orice rasă, care se cer și pentru Hycole. Aceștia includ:

 • Condițiile de microclimă, care cuprind ventilarea și lipsa de curenți;
 • Menținerea regimului de temperatură;
 • Respectarea regimului de lumină;
 • Asigurarea cu furaje adecvate și apă potabilă proaspătă;
 • Îngrijire medical veterinară, vaccinări de rutină;
 • Efectuarea regulată a dezinfecțiilor, dezinsecțiilor, deratizărilor.

Se permite întreținerea a 2-3 femele în aceeași cușcă. Dar în perioada gestației, fătărilor și lactației ele neapărat se adăpostesc în cuști separate, dotate cu spațiu pentru fătări. Acolo ele se află până la vârsta de 4-5 săptămâni a iepurașilor, după care se plasează în cuștile libere.

În sistem industrial se menține schema „totul gol – totul plin”, atunci când într-o hală se plasează iepurii de vârstă similară, iar între timp, alta este goală și se pregătește după toate normele sanitar-veterinare. Acest model permite organizarea ciclurilor de însămânțare și creștere pe o durată de 42-49 de zile și eficientizarea procedurilor veterinare și de dezinfecții.

Masculii, care au atins maturitatea sexuală devin agresivi și necesită plasarea în cuști individuale, izolate, pentru prevenirea conflictelor între ei și a traumelor.

Nutriția iepurilor Hycole Francez

Rasa Hycole are o bună funcționalitate a tractului gastro-intestinal și se adaptează bine la alimente din diferite grupuri. Iepurii vor consuma cu poftă iarbă, fân, legume proaspete și fierte, grâu, semințe de floarea soarelui, porumb, orz ș.a.

Dar, pentru ca animalele să crească în greutate și să obțină indici, care corespund rasei, acestea se hrănesc prioritar cu combifuraje granulate.

Spre deosebire de rasele, folosite la crearea rasei Hycole, aceasta necesită mai puține unități nutritive pentru acumularea masei corporale, ceea ce este un avantaj indiscutabil.

Avantajele rasei de iepuri Hycole

 • Viteza mare de creștere cu consum redus de unități nutritive;
 • Carcase cu până la 60% de carne în raport cu greutatea corporală, cu calități organoleptice superioare;
 • Cerințe reduse pentru întreținere și rezistență bună la boli;
 • Femelele fată un număr mare de pui și au mai multe fătări pe an, ceea ce asigură o producție mare;
Foto hycolecom

Dezavantajele rasei Hycole Francez

 • Caracterele rasei se transmit puilor doar la însămânțarea artificială, ceea ce face costisitoare reproducerea lor;
 • Pentru obținerea indicilor înalți de creștere este necesară alimentația cu combifuraje, care la fel pot fi mai scumpe, decât nutrețurile ce pot fi crescute sau colectate din jurul gospodăriei.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Boli de piele la vaci – cum le recunoaștem și le prevenim

Pielea reprezintă unul dintre cele mai mari organe, atât...
‹ adv ›

Rasa de bovine Blonde d’Aquitaine – avantaje de apreciat

Rasa Blonde d'Aquitaine provine din sud-vestul Franței. Și anume acolo, la sfârșitul secolului al XIX-lea, au apărut trei rase...

Paraziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament

Invaziile parazitare la găini prezintă o problemă importantă pentru fermieri. Păsările suferă deoarece paraziții se înmulțesc rapid, afectând atât...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole