1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCrenguțe de pin ca hrană pentru iepuri. Când se recomandă

Crenguțe de pin ca hrană pentru iepuri. Când se recomandă

Crenguțele de pin trebuie să fie prezente în hrana de iarnă a iepurilor, deoarece sunt o sursă bună de fibre și un depozit de vitamine. Totuși, trebuie de respectat o normă și o pauză de 5-7 zile între mesele unde sunt incluse ramuri de pin.

De ce sunt utile acele de pin la iepuri?

Dieta iepurilor ar trebui să fie compusă din proteine ​​și carbohidrați, care provin din cereale. Dar, pe lângă asta, au nevoie și de minerale și fibre și unele sunt doar în ace de pin. Prin urmare, acele pentru iepuri sunt foarte utile.

Și, în general, în sezonul rece există o deficiență de nutrienți în furajele convenționale, care trebuie completate cu diferite adaosuri de vitaminte.

Crengile sunt, de asemenea, utile prin faptul că iepurii își vor roade dinții cu ajutorul lor în timp ce mănâncă. Acest lucru va ajuta la menținerea intactă a părților din lemn ale structurii cuștii, care par foarte atractive pentru iepurași.

Citește și despre De ce cresc excesiv dinții la iepuri (malocluzia). Cauze și metode de tratament.

Acele pentru iepuri sunt, de asemenea, utile prin faptul că:

  • îmbunătățesc apetitul și digestia;
  • stimulează perioada de călduri la femele/masculi (pentru împerechere);
  • cresc secreția de lapte la femelele care alăptează;
  • îmbunătățesc calitatea blănii;
  • îmbunătățesc rezistența la infecții.

Acele pot fi date iepurilor de orice rasă, inclusiv celor decorativi.

Puteți da iepurilor ramuri de pin, cedru, molid, brad. Conțin 10% proteine, care sunt perfect absorbite de organismul iepurelui, mult acid ascorbic și caroten.

Cum se hrănesc corect iepurii cu crenguțe

În medie, unui iepure adult i se permite să consume până la 150 de grame ace pe zi, adică o ramură de până la 20 cm lungime. Dacă ramurile sunt prăfuite, atunci acestea trebuie clătite cu apă rece, dar apoi asigurați-vă că se usucă.

În niciun caz nu trebuie să le stropiți cu apă clocotită, deoarece sub influența temperaturii ridicate, începe eliberarea uleiului esențial, dăunător pentru animale.

Hrănirea complementară cu ramuri de conifere începe la vârsta de cel puțin 2 luni. Începeți cu o cantitate mică, aducând-o treptat la normă, le puneți câte puțin (10 – 20 de grame), apoi creșteți treptat cantitatea.

Atenție! În primele zile după începerea hrănirii cu ramuri de conifere, urina poate fi roșie – acest lucru este normal.

Reguli de strângere a ramurilor de pin pentru iepuri

Ramurile de pin sau ramurile altor conifere pot fi recoltate la sfârșitul toamnei, după o răceală constantă. În sezonul cald, ramurile nu sunt recoltate din cauza abundenței de ulei esențial, care este dăunător pentru iepuri; în plus, în timpul depozitării pe termen lung, vitaminele din ace sunt distruse și devine inutile.

Ramurile se depozitează într-un loc întunecos, răcoros (le poți pune în pungi și le poți lăsa la rece), dar nu pentru mult timp, deoarece se usucă repede și se îngălbenesc.

Ramuri de conifere se dau iepurilor până când apar verdețurile de primăvară.

Când pot fi acele periculoase pentru iepuri

Acele sunt periculoase din cauza uleiului lor esențial, care este abundent în ramurile de molid, pin, cedru pe timp de vară. Prin urmare, primăvara și vara, hrana cu ramuri ar trebui să fie din ramuri de foioase sau copaci de grădină, cu excepția prunului, piersicului, caisului. Totuși, trebuie oferite in proporții mici si cu pauza de cel puțin 5-7 zile.

Vezi și Balonarea (flatulența) la iepuri – cauzele apariției.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sfaturi la întreținerea iepurilor în cuști în perioada rece

Menținerea iepurilor într-un mediu cald și uscat în perioada...
‹ adv ›

Iepurele Burgunder – descrierea rasei, hrană, întreținere

Iepurele de Burgundia a devenit cunoscut lumii la începutul secolului trecut. Pentru prima dată, rasa a fost crescută în...

Iepuri Uriaș Gri German – descriere, întreținere, furajare

Rasa de iepuri Uriaș Gri German este răspândită în regiunea noastră și iubită de fermieri, datorită dimensiunilor corporale impunătoare...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole