3.9 C
București
miercuri, 6 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriFAO: Prețurile globale la alimente au crescut în ianuarie

FAO: Prețurile globale la alimente au crescut în ianuarie

Indicatorul pentru prețurile mondiale la alimente a crescut în ianuarie fiind catalizat, în mare parte, de constrângerile de pe partea ofertei pentru uleiurile vegetale, a raportat astăzi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

În ianuarie 2022, Indicele FAO al prețurilor la alimente a avut, în medie, 135,7 puncte, cu 1,5 puncte (1,1 la sută) mai mare decât în decembrie 2021. Indicele urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale celor mai comercializate mărfuri alimentare.

Indicele FAO al prețurilor uleiurilor vegetale a condus ascensiunea Indicelui FAO al prețurilor în ianuarie, crescând cu 4,2% față de nivelul său lunar, marcând o maximă istorică. Cotațiile pentru toate tipurile de uleiuri importante au crescut, susținute și de creșterea prețurilor la țiței.

Prețurile internaționale ale uleiului de palmier au crescut brusc, fiind determinate de îngrijorările legate de o posibilă reducere a disponibilităților de export din Indonezia, cea mai mare exportatoare mondială, în timp ce prețurile mondiale ale uleiului de soia s-au redresat fiind susținute de achiziții robuste de import, în special din India.

În același timp, prețurile uleiurilor de rapiță și de floarea-soarelui au fost determinate de limitarea persistentă a ofertei și creșterea cererii globale de import.

Indicele FAO al prețurilor la produsele lactate a înregistrat o creștere cu 2,4 la sută față de decembrie 2021, marcând a cincea creștere lunară consecutivă, cotațiile de preț crescând, în special, pentru laptele praf degresat și unt.

Reducerea disponibilităților de export din Europa de Vest și estimările ca producția de lapte din Oceania să rămână sub nivelurile sale medii în următoarele luni, a impulsionat înăsprirea situației pe piețele globale de lactate.

La fel, piețele au fost afectate și de întârzierile în procesarea și transportarea laptelui, din cauza deficitului forței de lucru, cauzate de COVID-19.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a înregistrat o creștere marginală de 0,1 la sută. Prețurile de export la porumb au crescut cu 3,8 la sută față de luna precedentă, determinate de îngrijorările legate de seceta persistentă în emisfera sudică, și anume în Argentina și Brazilia.

Prețurile mondiale la grâu au scăzut cu 3,1%, odată cu creșterea aprovizionării sezoniere din recoltele mari din Australia și Argentina. Recoltele mai joase și achizițiile constante efectuate de importatorii din Asia au dus la majorarea prețurilor internaționale la orez cu 3,1 la sută.

Indicele FAO al prețurilor la carne a înregistrat, în ianuarie, o ușoară creștere. Prețurile cărnii de vită au atins o nouă maximă, determinate de cererea globală puternică de import.

În acelaşi timp, prețurile cărnii de ovine și de pasăre au scăzut, întrucât livrările exportabile globale au depășit cererea de import. Cotațiile cărnii de porc au crescut ușor, deoarece costurile ridicate ale inputurilor au redus oferta globală.

Indicele FAO al prețurilor la zahăr a fost singurul sub-indice care a marcat o scădere față de decembrie, marcând al doilea declin lunar consecutiv, de 3,1 la sută.

Scăderea cotațiilor internaționale a fost legată de perspectivele favorabile de producție și de progresul bun al recoltei în țările mari exportatoare, India și Thailanda, dar și de ploile căzute în zonele cheie din Brazilia, unde este crescută trestia de zahăr.

În plus, prețurile mai scăzute ale etanolului în Brazilia au exercitat o presiune suplimentară asupra scăderii prețurilor mondiale la zahăr în ianuarie.

Sursafao.org
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Restricţiile la exporturile de alimente nu sunt răspunsul adecvat la creşterea preţurilor, spune un ministru german

Pieţele alimentare din întreaga lume trebuie să rămână deschise,...
‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole