1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriANSVSA a verificat un transportator cu privire la exportul de ovine în...

ANSVSA a verificat un transportator cu privire la exportul de ovine în Iordania

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat o serie de controale cu privire la o posibilă încălcare a legislaţiei privind protecţia animalelor în timpul transportului maritim, după ce România a fost notificată Comisia Europeană (CE) în legătură cu un astfel de transport cu destinaţia portul Aqaba.

„În seara zilei de 2 iulie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost notificată de Comisia Europeană cu privire la o posibilă încălcare a legislaţiei privind protecţia animalelor în timpul transportului maritim. Imediat, ANSVSA, a demarat verificări în acest sens şi a contactat reprezentantul transportatorului şi exportatorul. Notificarea făcea referire la nava APUS, care, în data de 22 iunie a fost încărcată cu 21.050 de capete de ovine pentru export în Iordania, cu destinaţia finală în portul Aqaba. Se solicita verificarea informaţiei conform căreia sistemul de ventilaţie forţată al navei s-ar fi defectat în timpul transportului şi aproximativ 10.000 de capete de animale ar fi murit şi nu ar mai fi fost descărcate în portul Aqaba”, se arată într-un comunicat de presă transmis, duminică, de Autoritate.

Potrivit sursei citate, informaţiile preliminare de care dispune ANSVSA la acest moment arată că, din efectivul de 21.050 de capete de ovine, au fost debarcate, în data de 28 iunie, în portul Aqaba, 21.041 de capete ovine de către personal specializat pentru manipularea animalelor, iar raportul final al căpitanului navei (persoana responsabilă pentru protecţia animalelor pe timpul transportului), din data de 29 iunie, atestă aceste concluzii.

„Conform fişei de inspecţie întocmită de medicii veterinari oficiali ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Constanţa şi de un specialist din cadrul Autorităţii Navale Române înainte de îmbarcarea animalelor, nava APUS îndeplinea cerinţele sanitare veterinare referitoare la operarea navelor de transport pentru animale vii pe teritoriul României. De asemenea, conform evaluării efectuate de către un inspector independent din cadrul Biroului de expertize tehnice Constanţa, toate echipamentele navei APUS îndeplineau condiţiile pentru transportul animalelor vii, inclusiv sistemul pentru ventilaţie forţată”, menţionează reprezentanţii ANSVSA.

Oficialii autorităţii de control informează că investigaţiile vor fi continuate şi prin solicitarea de informaţii suplimentare de la autoritatea competentă din Iordania pentru a ne asigura că au fost respectate normele de protecţie a animalelor în cazul acestui transport de ovine.

ANSVSA este în permanent contact cu reprezentanţii transportatorilor şi ai exportatorilor pentru a se asigura de respectarea cerinţelor pentru protecţia animalelor pe timpul transportului şi a interveni unde este cazul.

Sursa foto: theguardian.com

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANSVSA: Recomandări pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi scăzute

Fermierii trebuie să ofere un adăpost corespunzător animalelor, având...
‹ adv ›

ANSVSA: Amenzi de peste 1,82 milioane de lei în unităţi din industria agroalimentară, în octombrie

Inspectorii sanitari veterinari au aplicat, în urma controalelor derulate în luna octombrie în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală,...

ANSVSA a deschis o nouă piață pentru export – grâu în Indonezia

Eforturile Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) s-au concretizat în acest sens. Președintele ANSVSA, Alexandru Bociu a...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole