11 C
București
duminică, 3 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriDouă platforme noi de colectare a gunoiului de grajd în judeţul Vaslui

Două platforme noi de colectare a gunoiului de grajd în judeţul Vaslui

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunţă finalizarea a două noi platforme comunale de colectare a gunoiului de grajd în judeţul Vaslui, investiţii totale care se ridică la valoarea de 3,5 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, transmis marţi AGERPRES, una dintre platforme este amplasată în satul Vinderei şi are o capacitate de 2.746 mc/an, iar cea de-a doua platformă se află în satul Docani, având o capacitate de 2.851 mc/an.

Valoarea totală a investiţiei pentru aceste capacităţi de stocare se ridică la suma de 3.514.683 lei, din care aproximativ 94% este asigurată de MMAP prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN), iar aproximativ 6% reprezintă contribuţia din bugetul local.

„Fiecare platformă este dotată cu echipamentele specifice activităţii, respectiv câte un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă. La fel ca investiţiile similare finalizate în cadrul proiectului CIPN şi aceste platforme vor permite micilor fermieri vasluieni să beneficieze de un management eficient în gestionarea gunoiului de grajd, astfel încât acesta să nu mai fie depozitat direct pe pământ, iar dejecţiile provenite de la animalele să nu polueze pânza freatică.
Costurile de exploatare a platformelor urmează a fi acoperite în funcţie de Hotărârea Consiliului Local, ţinând cont că, ulterior, compostul rezultat (mraniţa) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu”, se menţionează în comunicatul citat.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole.

Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008, s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd.

Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale. 

Sursa foto: bizbrasov.ro

  • Citește despre ->
  • MMAP
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Strategia pe Termen Lung pentru Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră a fost aprobată

Strategia pe Termen Lung (STL) a României pentru reducerea...
‹ adv ›

Dolj: Ministerul Mediului a început o campanie de împăduriri pe nisipurile mişcătoare din Oltenia

Ministerul Mediului a început o campanie de împăduriri pe nisipurile mişcătoare din Oltenia, iar primele 70 de hectare de...

Casa Verde Fotovoltaice – Compania care a contestat respingerea programului a renunţat la proces 

Societatea comercială care a contestat în instanţă respingerea din Programul „Casa Verde Fotovoltaice” a renunţat la proces, a anunţat, vineri,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole