1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaDe ce apar bobițele roșii la fructele de mur

De ce apar bobițele roșii la fructele de mur

Fructul arbustului de mur este mura, o polidrupă compusă din multiple drupeole sau bobițe. Producătorii de mure se ciocnesc frecvent cu apariția drupeolelor roșii, deformate, care afectează grav calitatea fructelor sau le fac inacceptabile pentru consum.

Calitatea fructelor poate fi afectată atât de factorii de mediu, cât și de anumite boli și dăunători. Cele mai frecvente fiind acarianul eriofid și drosofila.

Acarianul eriofid al murului (Acalitus essigi)

Acarianul iernează între solzii mugurilor și în fructele mumificate rămase pe tulpini peste iarna. Aparitia și migrarea lui are loc în lunile martie-aprilie, numărul lor crescând rapid la temperaturi ridicate.

<em>FOTO wikiwandcom<em>

Astfel, când temperatura crește la 11 ° C, femelele adulte încep să colonizeze partea inferioară a frunzei, de pe care se hrănesc. Când temperatura atinge 25 ° C, acestea încep să depună ouă. În timpul înfloririi acești acarienii pătrund în flori și se hrănesc cu drupeolele în formare, în special din zona caliciului. Ca urmare a atacului, fructele se coc neuniform, rămân parțial verzi–roșcate și împietrite.

<em>FOTO utaseduau<em>

Pentru a combate acest dăunător, poate fi utilizat Vertimec 1,8%EC 1-1,2l/ha în câteva etape, în dependență de gradul de afectare. Primul la migrarea adulților și următoarele două înainte de înflorire.

Pentru un tratament eficient, partea inferioară a frunzei trebuie pulverizată.

Principala problemă pentru producători este nedepistarea la timp a atacului, atunci dăunătorul se poate înmulți excesiv, exact la începutul recoltei, când lupta împotriva acestuia devine dificilă, deoarece este necesar să se producă cel puțin 2 tratamente, lucru imposibil în perioada de recoltare.

Drosofila (Drosophila suzuki)

Drosophila suzuki este principalul dăunător al fructelor de mur. Se aseamănă cu musculița de oțet, dar spre deosebire de aceasta, masculul D. suzuki are pete negre și gri caracteristice pe aripi.

<em>Drosofila FOTOwikiwandcom<em>

Dăunătorul provoacă mari daune fructelor atât înainte cât și după recoltare. Femela cu un ovipozitor ascuțit afectează „pielița” fină a fructelor și depune ouă chiar sub ea.

O femelă depune aproximativ 300 de ouă în timpul ciclului său de viață. Dezvoltă larve albe, care intră în fruct și îi distrug pulpa. Astfel de fructe își pierd complet calitatea și nu sunt admise pentru consum.

<em>FOTOutaseduau<em>

Deoarece Drosophila suzuki este un dăunător relativ nou, nu există încă insecticide înregistrate care să o controleze. Problema principală este că daunele apar în timpul perioadei de coacere a fructelor, prin urmare insecticidele ar trebuie să aibă o perioadă de așteptare foarte scurtă.

La moment, se utilizează doar măsuri de protecție biologică și fizică. Sub forma unor capcane speciale de culoare roșie cu capac. În lipsa lor, se pot utiliza sticle de plastic cu volumul de 250, 500 sau 750 ml, în care se fac 4 găuri poziționate simetric, cu diametrul de 5 mm, la aproximativ 3 cm sub capac. În recipiente se toarnă oțet de mere sau oțet de vin (sau o combinație a ambelor) și se amplasează la fiecare 10 m pe rând.

<em>Capcană pentru drosofola FOTO amazoncom<em>

Obligatoriu se recomandă eliminarea și distrugerea fructelor infectate, astfel încât dăunătorii să nu reușească să-și încheie ciclul de viață.

Alte cauze care afectează calitatea fructelor sunt:

Insectele cu aparat bucal de înțepat și supt

Acestea afectează drupeolele verzi, iar la coacere fructul are o parte din bobițe roz, roșii sau uscate.

<em>FOTO utaseduau<em>

Polenizarea defectuoasă

Polenizarea este esențială pentru obținerea fructelor calitative. Chiar dacă florile murului sunt hermafrodite și autofertile, pentru o polenizare reușită au nevoie obligatoriu de insecte polenizatoare ca albinele și bondarii.

<em>FOTO utaseduau<em>

Arsurile solare

În zilele caniculare, fructele expuse razelor solare puternice pot prezenta arsuri sub forma unor zone decolorate. Acestea sunt grupate sub forma unei pete compacte și nu trebuie confundate cu cele provocate de înțepăturile unor insecte. Fructele afectate de razele solare puternice au o aromă mai slabă dar nu prezintă pericol pentru consum, deaceea pot fi procesate.

Soluția care poate preveni arsurile fructelor este plasa de umbrire.

<em><a rel=noreferrer noopener href=httputaseduau target= blank>FOTO utaseduau<a><em>
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Soiuri de căpșun cu fructificare continuă

Căpșunul remontant (popular care fructifică tot anul), tot el...
‹ adv ›

Cum să obții profit din butași de cătină

Cătina este în măsură să ofere anual o cantitate mare de fructe mari și gustoase. Dar acest randament poate...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole