2 C
București
vineri, 1 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSfaturi la plantarea corectă a răsadului de legume

Sfaturi la plantarea corectă a răsadului de legume

O producție mare de legume sănătoase pornește de la răsaduri, al cărui succes este asigurat și de momentul oportun al plantării.

Fie că vorbim de cultura de legume în câmp sau de cultura de legume din seră sau solar, sunt câteva sfaturi și trucuri general valabile pentru plantarea corectă a răsadurilor.

  • Plantarea se face atunci când răsadurile au ajuns la anumiți parametri de dezvoltare: au vârsta cuprinsă între 55 și 77 de zile – tomate, 60-80 de zile – ardei, înălțime de 20-30 cm, să se vadă bine primul buchet floral, dar să nu fie înflorit, sistemul radicular este bine dezvoltat, răsadurile sunt libere de virusuri, boli și dăunători).
  • Dacă este vorba de cultura de legume în câmp, atunci se va așteptă până când nu mai există nici un risc de brumă, iar în sol temperatura depășește 10 grade Celsius la adâncimea de 10-15 cm unde vor fi rădăcinile plăntuței.
  • Din punct de vedere calendaristic, la plantarea răsadurilor în câmp sau în grădină se recomandă perioada începând cu 15 aprilie în sudul țării, respectiv 1 mai în martea mai nordică.
  • În afară de roșii și de vinete, care se pun mai adânc în pământ, la restul culturilor se va păstra nivelul de adâncime cu cel din răsad.
  • Respectați densitatea recomandată la hectar. Odată plantate, răsadurile, este riscant pentru cultură să faceți răriri.

Spre exemplu, la cultura de roșii, densitatea de plantare în ciclul I este cuprinsă între 27 – 30 de mii de plante/hectar pentru tomatele cu creștere nedeterminată și 22-24 de mii de plante/hectar pentru tomatele cu creștere semi-determinată.

Ca mod de plantare, se pot utiliza 2 variante: distanțe egale între rânduri și distanțe alternante între rânduri (două apropiate urmate de două mai depărtate).

Cea mai utilizată metodă în ciclul I, este cea cu distanțe alternante între rânduri, de exemplu, distanța între rândurile apropiate de 60 de centimetri, iar distanța între rândurile îndepărtate, de 120 de centimetri.

Pe rând, distanța între plante trebuie să fie de 35-45 centimetri.

În cazul culturilor de ardei, densitatea depinde de climă și de luminozitatea zonei. Pentru ardeii iuți, densitatea recomandată este de 35 de mii de plante/ha iar pentru ardeiul gras, 30 de mii de plante/ha.

Ardeii pot fi plantați pe rânduri cu distanța egală între ele, sau cea mai răspândită metodă este cea pe două rânduri apropiate (40-60cm) și două depărtate (1,0 – 1,2 m). Distanța între plante trebuie să fie cuprinsă între 35-45 cm.

Densitatea de plantare a castraveților extratimpurii sau timpurii, este cuprinsă între 22 de mii și 24 de mii plante/ha, fiind cea mai des întâlnită la culturile de primăvară.

  • Un aspect important de care depinde succesul unei culturi de legume este și cel legat de irigarea și fertilizarea acestora.

Irigarea culturilor se poate face cu ajutorul benzii de picurare cu distanța dintre picurători de 20 cm, o metodă ce permite aprovizionarea fiecărei plante cu o cantitate optimă de apă, în funcție de necesarul de moment, precum și dozarea exactă a cantităților de îngrășăminte administrate în funcție de necesarul plantei. 

Atenție doar ca liniile de picurare să treacă fix pe lângă răsad pentru ca acesta să beneficieze de tot aportul de apă.

Pentru o dezvoltarea optimă a plantei, aprovizionarea cu apă, irigarea, trebuie să se facă constant, pe cât posibil în fiecare zi, întotdeauna dimineața, cu o cantitate de apă coroborată cu faza de dezvoltare a plantei și condițiile de mediu (mai puțină apă sau chiar deloc dacă temperaturile sunt extrem de mici, sau mai multă, chiar de două ori pe zi, dacă vremea este extrem de caldă).

Planta are nevoie permanent de apă, iar utilizarea tehnologiei de irigare prin picurare face posibilă irigarea constantă fără crearea problemelor legate de suprasaturarea solului cu apă și sufocarea rădăcinilor, tasarea solului, etc.

  • Păstrați o rezervă de răsaduri pentru a le înlocui pe cele care, din diferite motive, nu se prind.

Află despre Piciorușul negru – boala fatală pentru răsad.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sfaturi la păstrarea cepei în depozite și condiții de casă

Tehnologia de depozitare a cepei pentru o păstrare de...
‹ adv ›

Conopida – 7 tulburări fiziologice frecvent întâlnite

Conopida preferă zonele cu climă mai rece și umiditate ridicată a aerului. Temperatura optimă pentru dezvoltarea conopidei este de...

Păstrarea verzei iarna. Sfaturi pentru depozite și pivnițe

Păstrarea verzei în perioada rece a anului trebuie realizată ținând cont de particularitățile culturii, astfel ne vom putea bucura...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole