0.9 C
București
sâmbătă, 9 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTăieri la vișin: sfaturi utile și recomandări

Tăieri la vișin: sfaturi utile și recomandări

Vişinul în comparaţie cu cireşul este o specie mai puţin viguroasă, însă coroana este mai deasă datorită prezenţei lăstarilor anticipaţi şi capacităţii de ramificare mai mare.

Vişinul fructifică pe buchetele de mai, ramuri mixte şi ramuri plete. După raportul ramurilor de rod soiurile de vişin se divizează în 2 grupe:

  •  Arboriscente (Crişana, Şpanca raneaia) ce fructifică pe buchete de mai;
  • Arbustiforme (Podbelischi, Raneaia 2, Oblacinscaia etc.) ce fructifică pe ramuri plete.

Soiurile arborescente se conduc după forma piramidă natural ameliorată cu mare volum, au acelaşi sistem de tăiere de fructificare ca la cireş numai că ramurile buchet au o durată de viaţă mai scurtă 2-5 ani, ceea ce ne permite de a efectua reducţia scheletului la lemn de 3-4 ani.

Ramurile lungi se scurtează dacă depăşesc 60 cm. O parte din ramurile ce cresc în locuri nefavorabile în coroană se scurtează ori se suprimă.

Soiurile arbustiforme se conduc după forma piramidă natural ameliorată cu mare volum, iar cele cu lemn fragil după forma piramidă neetajată.

Soiurile date au un grad mai mare de ramificare faţă de soiurile arborescente. Ramurile plete la care aproape toţi mugurii axiali sunt de rod iar cei terminali vegetativi după fructificare se degarnisesc complect deplasându-se la periferie.

Pentru prevenirea acestui fenomen ramurile se scurtează deasupra unui mugure vegetativ sau a unei ramificaţii apărute la bază.

Se recomandă la 1/3 din ramurile anuale care au lungimea sub 25 cm să fie scurtate deasupra unui mugure vegetativ situat spre baza lor. Aceasta permite a avea pe fiecare şarpantă ramuri plete în alternanţă cu ramuri noi.

Întreţinerea pletelor ramificate se face în 2-3 ani consecutiv pentru a nu diminua mult producţia de fructe. Dacă pletele sunt dese se răresc la 15-20 cm pentru crearea condiţiilor favorabile de lumină şi hrană celor rămase.

În perioada diminuării creşterilor vegetative pomilor de vişin li se aplică tăieri de reducţie conform regulilor în vigoare.

Mai multe detalii despre Tăierile la vișin. Forme de coroană recomandate.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tăierea în verde la cais. Când, cum și de ce se realizează

La cais, mai mult ca la alte specii, tăierile...
‹ adv ›

Tăierea la pomii fructiferi un exercițiu de imaginație

Există desigur mai multe tipuri de tăieri la pomii fructiferi în funcție de vârsta pomului: tăieri de formare, de...

Tăierile la măr. Forma de coroană – ax vertical

Alegerea formei de coroană a pomilor de măr se stabilește în funcție de particularitățile de creștere și fructificare...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole